23960 24687
info@apexartisi.gr

Αποκαλυπτική έκθεση για τα ναρκωτικά στην Ευρώπη

narkwtikaΠάνω από 88 εκατομμύρια ενήλικες, δηλαδή ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους πολίτες ηλικίας 15–64 ετών έχουν κάνει χρήση κάποιας παράνομης ουσίας τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.
Αυτό αναφέρεται στη φετινή Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τα Ναρκωτικά σύμφωνα με τα στοιχεία των κρατών μελών για το 2014. Η έκθεση εστιάζει, στην αυξανόμενη πολυπλοκότητα του προβλήματος των ναρκωτικών, που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Σύμφωνα με την έκθεση:

⇒ Τεράστιο χώρο στην αγορά κερδίζουν οι διεγερτικές και οι νέες ψυχοδραστικές ουσίες. Σημαντικό επίσης είναι το πρόβλημα, που προκαλείται από την υπερβολική χρήση φαρμάκων χωρίς ιατρική σύσταση.

⇒ Η κάνναβη προβληματίζει όλο και περισσότερο, καθώς η χρήση της διεθνώς αυξάνεται επικίνδυνα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η παραγωγή της, αντιπροσωπεύει σε αξία το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς παράνομων ουσιών στην Ευρώπη. Συγχρόνως θεωρείται από τις πιο σημαντικές πηγές εσόδων για το οργανωμένο έγκλημα. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι ένας στους 100 ενήλικες Ευρωπαίους κάνει χρήση κάνναβης σχεδόν καθημερινά. Τα αδικήματα που σχετίζονται με τη χρήση της, και που στη συντριπτική τους πλειονότητα αφορούν προσωπική κατοχή αντιπροσωπεύουν τα ¾ του συνόλου των αδικημάτων που σχετίζονται με ναρκωτικά.

⇒ Η ηρωίνη δυστυχώς βρίσκεται πάντα πρώτη όσον αφορά τα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας και νοσηρότητας στους χρήστες. Οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες για τα ναρκωτικά αναγκάζονται πλέον να καλύπτουν όλο και πιο σύνθετες ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης, σωματικής και ψυχικής υγείας, σ’ ένα γηράσκοντα πληθυσμό χρηστών ηρωίνης. Παράλληλα, οι αρμόδιοι για τη χάραξη αντιναρκωτικής πολιτικής πασχίζουν να βρουν απάντηση για πιο ενδεδειγμένους θεραπευτικούς στόχους.

⇒ Το διαδίκτυο, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο είναι ανοιχτή πληγή. Η εξάπλωση της προμήθειας ναρκωτικών μεσώ διαδικτύου διογκώνεται απειλητικά. Τα σχετικά μέτρα αδυνατούν να περιορίσουν την ηλεκτρονική εξάπλωση των ναρκωτικών καθώς δεν προλαβαίνουν τις ταχύτατες μεταβολές στο τομέα αυτό. Κύριες αιτίες η υπερβολική χρήση του διαδικτύου, η χρήση νέων τεχνολογιών για τις πληρωμές, οι καινοτομίες στο πεδίο της κρυπτογράφησης και οι νέες δυνατότητες δημιουργίας διαδικτυακών αγορών.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, στην ετήσια Ευρωπαϊκή Έκθεση γίνονται τρεις σημαντικές θετικές αναφορές:

Η πρώτη αφορά την τιμητική δεύτερη ευρωπαϊκή θέση που καταλαμβάνει η χώρα μας για το ποσοστό των προβληματικών χρηστών, που κάνουν θεραπεία σε όλους τους τύπους θεραπευτικών προγραμμάτων.
Η δεύτερη αφορά στο ποσοστό των χρηστών, που βρίσκονται σε θεραπεία υποκατάστασης, όπου η χώρα μας είναι ανάμεσα σε εκείνες με την υψηλή κάλυψη (60%)
Η τρίτη θετική αναφορά σχετίζεται με τη σημαντική μείωση στην Ελλάδα των νεοδιαγνωσθέντων κρουσμάτων HIV στους χρήστες ναρκωτικών ενδοφλεβίως.
Και τα τρία προαναφερόμενα σημεία επικροτούν την πολίτικη, που υλοποιήθηκε τόσο με τη θεαματική αύξηση των προγραμμάτων χορήγησης υποκατάστατων όσο και με την διανομή στους χρήστες υγειονομικού υλικού για ασφαλή χρήση.

Ωστόσο όσο αυτά τα καλά νέα αφορούν το 2014. Τα πρόσφατα δεδομένα όμως, σχετικά με τα έτη 2015 και 2016 είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, καθώς οι σημαντικοί περιορισμοί στις χρηματοδοτήσεις των αρμοδίων φορέων, μειώνουν τις επιστημονικά τεκμηριωμένες δράσεις οι οποίες βελτίωσαν όπως προαναφέρθηκε ουσιαστικά την εικόνα της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή σκηνή.

πηγή: efsyn.gr

Comments are closed.