fbpx
Εθισμός και Οικογένεια – Πως να αντιμετωπίσετε το παιδί σας όταν είναι εθισμένο

Εθισμός και Οικογένεια – Πως να αντιμετωπίσετε το παιδί σας όταν είναι εθισμένο

Όταν το παιδί σας είναι εθισμένο στο αλκοόλ ή στα ναρκωτικά είναι λογικό να φοβάστε τα χειρότερα.

Έτσι η νέα αποστολή της ζωής σας γίνεται η προσπάθεια να το βοηθήσετε. Θέλετε τόσο πολύ να το προστατέψετε από το να καταστρέφει τον εαυτό του και την ζωή του αλλά είστε αδύναμοι να το σταματήσετε.

Οι ενοχές που νιώθετε βλέποντας το παιδί σας να βυθίζεται στον εθισμό είναι καταστροφική και έντονη.

ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΜΟΝΟΙ. Το Κέντρο Έρευνας Συμπεριφορών Εθισμού είναι εδώ για να σας στηρίξει. Το άρθρο αυτό παρέχει πρακτικά «εργαλεία» που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τον εθισμό του παιδιού σας και τον αντίκτυπο που έχει σε εσάς, στην οικογένεια σας και στη ζωή σας.

Μέσα από τα πρακτικά αυτά εργαλεία και την στήριξη του Κέντρου μας θα μπορέσετε να αποφύγετε την πιο συχνή και συνάμα καταστροφική παγίδα στην οποία πέφτει το μεγαλύτερο ποσοστό των οικογενειών η οποία είναι η εξής: ο εθισμός να πάρει τον έλεγχο της ζωής σας, των συμπεριφορών σας, των αντιδράσεων σας και των συναισθημάτων σας. Αυτός είναι ο σίγουρος τρόπος για να μην μπορέσετε να βοηθήσετε το παιδί σας.

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ

Είναι λογικό, όταν αντιλαμβάνεστε για πρώτη φορά, ότι το παιδί σας έχει πρόβλημα με το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά, η πρώτη ενστικτώδης αντίδραση να είναι να προσπαθήσετε να ελέγξετε την χρήση γιατί έτσι πιστεύετε ότι θα ελέγξετε και τις συνέπειες της χρήσης. Νομίζετε ότι «βοηθώντας τους» να αποφύγουν τις αρνητικές συνέπειες των επιλογών τους ότι τους κρατάτε ασφαλείς και προστατευμένους. Στην προσπάθειά σας όμως αυτή διαπιστώνετε ότι όλη η ζωή σας και η ενέργεια σας ξοδεύετε εκεί και το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι δεν φέρνει κανένα αποτέλεσμα, αντιθέτως η κατάσταση όσο πάει και χειροτερεύει.

Μετά από πολλές οδυνηρές προσπάθειες συνειδητοποιείτε ότι οι συμβουλές, οι συνέπειες, οι τελεσιδικίες σας δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα προς την θεραπεία σας, η παραδοχή δηλαδή ότι είστε ανίσχυροι ως προς τον εθισμό του παιδιού σας. Δυστυχώς αυτό συμβαίνει αφού εξαντλήσετε κάθε δυνατή προσπάθεια για λύση.

Ας είμαστε εδώ ξεκάθαροι! Aφήνοντας την προσπάθεια ελέγχου της χρήσης του παιδιού μου δεν σημαίνει ότι παραιτούμαι από το παιδί μου. Αντιθέτως σημαίνει ότι αναγνωρίζω και αποδέχομαι τι μπορώ να ελέγξω και τι όχι και δυστυχώς η χρήση των ναρκωτικών και του αλκοόλ δεν είναι κάτι που μπορώ να ελέγξω.

 ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ ΟΡΙΑ ΣΑΣ

Αυτό που μπορώ να ελέγξω είναι μόνο ο εαυτός μου. Καθορίζοντας τα όρια μου παίρνω τον έλεγχο του εαυτού μου.

Θέτοντας όρια σε ένα εθισμένο άτομο:

 • Η χρήση ναρκωτικών ή αλκοόλ δεν επιτρέπεται στο σπίτι.
 • Δεν του δίνεται χρήματα και δεν πληρώνεται τις υποχρεώσεις τους.
 • Αρνείστε να πείτε ψέματα προκειμένου να συγκαλύψετε.
 • Ξεκαθαρίζεται τι θα κάνετε αν αντιμετωπίσουν προβλήματα με το νόμο.
 • Τους γνωστοποιείται ότι είναι ευπρόσδεκτοι σε οικογενειακά γεγονότα μόνο εάν είναι νηφάλιοι.

ΑΠΟΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ

Εφ’ όσον δεν μπορείτε να ελέγξετε την χρήση του παιδιού σας εστιάστε σ’ αυτό που μπορείτε να ελέγξετε, την δική σας συμπεριφορά.

 • Αφήστε το παιδί σας να βιώνει τις δικές του συνέπειες αντί να αναλαμβάνετε εσείς την ευθύνη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν νοιάζεστε.
 • Μην μιλάτε και μην αντιδράτε με θυμό και απογοήτευση γιατί και τα παιδιά σας θα αντιδράσουν με τον ίδιο τρόπο.
 • Μην τους πιέζετε να σας λένε κάθε λεπτομέρεια της ζωής τους.
 • Μην επικοινωνείτε μαζί τους όταν είστε αναστατωμένοι. Όσο πιο αναστατωμένοι είστε τόσο πιο πιθανό είναι να χάσετε τον έλεγχο.
 • Έχετε κατά νου ότι η άσκηση υπερβολικού ελέγχου προκαλεί εξέγερση.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΤΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΕΘΙΣΜΕΝΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ

Η ανησυχία και η εμμονή σας για το τι μπορεί να συμβεί στο παιδί σας, σας απορροφά την περισσότερη ενέργεια και αρχίζετε να πέφτετε σε συν-εξαρτώμενα μοτίβα. Χάνετε τον εαυτό σας προσπαθώντας να φροντίσετε ή να διορθώσετε προβλήματα που προέρχονται από την χρήση τους. Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της συν-εξάρτησης είναι κάποιος να φροντίζει τους άλλους με προσωπικό κόστος. Αυτό σημαίνει ότι η ζωή κάποιου επικεντρώνεται στην παροχή βοήθειας και υποστήριξης των ανθρώπων γύρω του ενώ οι δικές του ανάγκες αγνοούνται ακόμη και από τον ίδιο.

Θα πρέπει να θυμάστε ότι η παροχή στήριξης και βοήθειας λειτουργεί όταν αυτοί που την χρειάζονται είναι πρόθυμοι, διαθέσιμοι και συνεργάσιμοι. Δεν μπορείτε να ελέγξετε τις επιλογές τους, μπορείτε όμως να δημιουργήσετε μια σχέση μαζί τους. Για παράδειγμα:

 • Ψάξτε τρόπους να δείξετε στο παιδί σας ότι το αποδέχεστε και το αγαπάτε αλλά ότι δεν αποδέχεστε τις συμπεριφορές της χρήσης τους.
 • Αποφύγετε την έναρξη σημαντικών συνομιλιών όταν είναι κακόκεφα ή ευερέθιστα.
 • Αναζητήστε ευκαιρίες σύνδεσης όταν είναι σε καλή διάθεση.
 • Το καλό timing για συζητήσεις μπορεί να βελτιώσει πολύ την σχέση σας.
 • Βρείτε τρόπους να δείξετε στα παιδιά σας ότι μπορούν να σας μιλούν όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα.

 ΖΗΤΗΣΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ

Η υποστήριξη είναι απαραίτητη επειδή η αντιμετώπιση του εθισμού δημιουργεί συναισθηματική εξάντληση.

Η οικογένεια και οι φίλοι έχουν καλές προθέσεις αλλά δεν έχουν τη γνώση για να βοηθήσουν αποτελεσματικά. Δεν είναι αυτή η δουλεία τους. Μπορεί να αισθάνεστε απομονωμένος ντροπιασμένος για το τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες. Ο καθορισμός των ορίων, η αποσύνδεση και η δημιουργία σχέσης απαιτεί πολύ υπομονή που μπορεί να μην έχετε τώρα. Η διαχείριση όλων των καταστάσεων δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Απευθύνεται σε μας. Στο Κέντρο Έρευνας Συμπεριφορών Εθισμού, έχουμε περπατήσει με τα παπούτσια σας. Θα σας βοηθήσουμε να διαχειριστείτε όλες τις δύσκολες καταστάσεις. Θα σας βοηθήσουμε να βρείτε το δικό σας δρόμο παρά την χρήση του παιδιού σας. Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσετε και το παιδί σας να ξεκινήσει την δική του θεραπεία και να αντιμετωπίσει τον εθισμό του.

Αφήστε μια απάντηση

Close Menu