Με ποια κριτήρια επιλέγουμε Κέντρο Απεξάρτησης;

Με ποια κριτήρια επιλέγουμε Κέντρο Απεξάρτησης;

Εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα παγιδευμένοι σε εθισμούς και εξαρτήσεις σε διάφορες ουσίες ή συνήθειες όπως το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, η ζάχαρη, τα τυχερά παιχνίδια, το τσιγάρο, η πορνογραφία, το διαδίκτυο, η τηλεόραση, ο καφές κλπ.

Αρκετοί είναι αυτοί, ευτυχώς, που αποφασίζουν να αλλάξουν τη ζωή τους, να «σπάσουν» τον φαύλο κύκλο του φόβου, ζητώντας βοήθεια από ειδικούς και Κέντρα Απεξάρτησης.

Όσο καθοριστική και ζωτική μπορεί να είναι η συμβολή ενός Κέντρου στην απεξάρτηση ενός χρήστη και στην ελευθερία του από τα δεσμά του εθισμού, τόσο επικίνδυνη μπορεί να αποβεί, όταν το Κέντρο δεν πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές, δεν διαθέτει προγράμματα βασισμένα σε επιστημονικές μεθόδους και δεν τηρεί αυστηρούς κανόνες λειτουργίας.

Με ποια κριτήρια, όμως, επιλέγουμε Κέντρο Απεξάρτησης;

Ο σύμβουλος ψυχικής υγείας και υπεύθυνος του θεραπευτικού προγράμματος του Κέντρου Έρευνας Συμπεριφορών Εθισμού «Απεξάρτηση», Κώστας Γκαρέλης, υπογραμμίζει ότι κατά τη διαδικασία επιλογής Κέντρου Απεξάρτησης θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τα παρακάτω:

  • Στη χώρα μας, συνήθως οι ιδιοκτήτες αλλά και οι θεραπευτές των κέντρων απεξάρτησης είναι πρόσωπα που ήταν οι ίδιοι εξαρτημένοι και χρήστες ουσιών.

Συνεπώς, είναι ουσιώδες να εξετάζεται η σχέση των ανθρώπων αυτών με τη χρήση και ο χρόνος καθαρότητας τους.

Δεν είναι δεοντολογικό το άτομο που διατηρεί κέντρο απεξάρτησης να έχει υποτροπές στη χρήση.

Μάλιστα, επιβάλλεται να είναι καθαρός τουλάχιστον επτά χρόνια συνεχώς και αδιαλείπτως, ώστε να είναι σε θέση να διευθύνει ένα κέντρο απεξάρτησης.

  • Η θεραπευτική ομάδα πρέπει να αποτελείται από άτομα με επιστημονική κατάρτιση και όχι απλά με τη βιωματική εμπειρία της ανάρρωσης από τη χρήση.
  • Η θεραπευτική ομάδα θα πρέπει απαραίτητα να απαρτίζεται από ψυχίατρο, ψυχολόγο και συμβούλους ψυχικής υγείας, με βιωματική εμπειρία και εξειδίκευση στις εξαρτήσεις, έτσι ώστε η θεραπευτική προσέγγιση να είναι πολύπλευρη και επομένως η θεραπεία να είναι πλήρης.
  • Απαραίτητη επίσης είναι η εποπτεία της θεραπευτικής ομάδας από επαγγελματίες πιστοποιημένους επόπτες.
    Εάν η θεραπευτική ομάδα λειτουργεί χωρίς καμία εποπτεία τότε η θεραπευτική διαδικασία λειτουργεί ανεξέλεγκτα και έτσι διακυβεύεται το αποτέλεσμα της, δηλαδή η απεξάρτηση.
  • Η αναλογία θεραπευτών προς θεραπευόμενους πρέπει να είναι ένα προς τέσσερα, το πολύ πέντε.
    Δεν μπορεί να υπάρξει πραγματικός θεραπευτικός έλεγχος και επομένως θεραπεία αν δεν υπάρχει επαρκής και ποιοτικός χρόνος μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου, προκειμένου να χτιστεί μια υγιής θεραπευτική σχέση εμπιστοσύνης. Οι πολυπληθείς ομάδες παρότι φαινομενικά λειτουργούν θετικά και υποστηρικτικά ως προς την ομαδική θεραπεία, εντούτοις εάν δεν τηρούνται οι αναλογίες (αριθμός θεραπευτών ανά θεραπευόμενο) τότε γίνονται τροχοπέδη στην εξέλιξη της θεραπείας.

Η απεξάρτηση ως διαδικασία είναι κυρίως ψυχική και λιγότερο σωματική, έτσι ο εξαρτημένος πρέπει να έχει την αμέριστη προσοχή του θεραπευτή του σε καθημερινή βάση και της ομάδας του, προκειμένου να εμπνευστεί και ολοκληρώσει την προσπάθεια του.

Συνεπώς, εάν βρίσκεστε στη διαδικασία αναζήτησης κέντρου απεξάρτησης, καλό είναι να πραγματοποιήσετε ενδελεχή έρευνα και επιτόπιες επισκέψεις πριν καταλήξετε.

Το Κέντρο “Απεξάρτηση” βρίσκεται στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή ενημέρωση.

Καλέστε μας στο 23960 24687.

Αφήστε μια απάντηση

Close Menu