Υποτροπή σε εθισμούς και πως αντιμετωπίζεται

Υποτροπή σε εθισμούς και πως αντιμετωπίζεται

Κρίσιμο ζήτημα κατά τη διαδικασία της απεξάρτησης από ουσίες ή συνήθειες αποτελεί η υποτροπή, καθώς ο εθισμός θεωρείται ασθένεια υποτροπιάζουσα.

Ποιοι παράγοντες όμως ωθούν στην υποτροπή;

Ο σύμβουλος ψυχικής υγείας και υπεύθυνος του θεραπευτικού προγράμματος του Κέντρου Έρευνας Συμπεριφορών Εθισμού «Απεξάρτηση», Κώστας Γκαρέλης, υπογραμμίζει ότι υπάρχουν πολύ λόγοι που μπορεί να συντρέχουν ώστε να συμβεί η υποτροπή, όπως για παράδειγμα η αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων/προβλημάτων, παροτρύνσεις από το περιβάλλον, επιθυμίες κλπ.

Το πρώτο διάστημα μετά την απεξάρτηση, ο πρώην χρήστης καλείται για πρώτη φορά να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της «πραγματικής ζωής» χωρίς τη «χρήση» του και για τον λόγο αυτόν βρίσκεται σε μεγάλη ένταση, ανησυχία και νευρικότητα.

Η πρόληψη της υποτροπής είναι ένα κομμάτι ζωτικής σημασίας στα προγράμματα απεξάρτησης. Συχνά παρατηρείται μια προσπάθεια εξαίρεσης από το πρόγραμμα, αφού η υποτροπή θεωρείται από πολλούς ως “αποτυχία” του προγράμματος ή ως αρνητικό αποτέλεσμα. Επίσης υπάρχει η πεποίθηση ότι όταν διδάσκεις στους θεραπευόμενους τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση υποτροπής ή ακόμη και όταν συζητάς για υποτροπή τους δίνεις την δικαιολογία για να κάνουν αυτό ακριβώς, να υποτροπιάσουν.

“Ωστόσο, στην “Απεξάρτηση” σκεφτόμαστε διαφορετικά. Πιστεύουμε πως αν ο θεραπευόμενος ξέρει πως να διαχειριστεί μια κατάσταση υποτροπής θα είναι ικανός να το κάνει άμεσα και αποτελεσματικά, δηλαδή να σταματήσει γρήγορα τη χρήση επιστρέφοντας στην προηγούμενη υγιή κατάσταση”, σημειώνει ο κ. Γκαρέλης.

Η πρόληψη υποτροπής είναι μια απαραίτητη διαδικασία για όσους προσπαθούν να μείνουν καθαροί και τους βοηθά να αξιολογούν όλα τα θέματα που προκύπτουν στην καθημερινότητα τους, αντιμετωπίζοντάς τα και προλαμβάνοντας τον κίνδυνο να ξανακάνουν χρήση. Δίνεται η δυνατότητα στους θεραπευόμενους να εξετάσουν περισσότερες εναλλακτικές λύσεις για τη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων ή προβλημάτων με αποτελεσματικότητα.

Η πρόληψη υποτροπής δεν είναι μια απλή διαδικασία «συντήρησης» της ανάρρωσης. Είναι αυτοβελτίωση, προσωπική ανάπτυξη, αυτογνωσία.

Αξιολόγηση υποτροπής:

Όταν ένας άνθρωπος υποτροπιάσει είναι λογικό ο ίδιος, αλλά και οι δικοί του άνθρωποι να πανικοβάλλονται.

Κάθε θεραπευόμενος σε υποτροπή αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση, για αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα.

Στην “Απεξάρτηση” σε κάθε περίπτωση υποτροπής αξιολογούνται παράγοντες όπως η διάρκεια της υποτροπής, η σφοδρότητα, το χρονικό σημείο κλπ.

Αφού λοιπόν εξετάσουμε συνεργατικά όλα τα χαρακτηριστικά που οδήγησαν το άτομο να κάνει υποτροπή όπως σκέψεις, καταστάσεις, συμπεριφορές, πεποιθήσεις, συναισθήματα και το χρονικό σημείο, έπειτα καταστρώνουμε το θεραπευτικό πλάνο που θα του ενεργοποιήσει το κίνητρο ξανά, δηλαδή να συνεχίσει τη ζωή του χωρίς την καταστροφική συμπεριφορά.

Στην “Απεξάρτηση” ο θεραπευόμενος που έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα και εμφανίσει υποτροπή δεν επαναλαμβάνει όλον τον κύκλο του προγράμματος. Στόχος μας είναι η σωστή αξιολόγηση της κατάστασής του, ώστε να εντοπιστούν οι τομείς που χρειάζεται να επαναληφθούν.

Έτσι προτείνεται το κατάλληλο εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπείας, επικεντρωμένο στις αδυναμίες του εκάστοτε θεραπευόμενου, με σκοπό να αποφευχθεί νέα υποτροπή στο μέλλον.

Αφήστε μια απάντηση

Close Menu