Πρόληψη Υποτροπής

εθισμος

Η πρόληψη της υποτροπής είναι ένα κομμάτι ζωτικής σημασίας στα προγράμματα απεξάρτησης.

Συχνά παρατηρείται μια προσπάθεια εξαίρεσης από το πρόγραμμα αφού η υποτροπή λογίζεται από πολλούς ως “αποτυχία” του προγράμματος ή αρνητικό αποτέλεσμα. Επίσης, υπάρχει η πεποίθηση ότι όταν διδάσκεις στους θεραπευόμενους τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση υποτροπής ή ακόμη και όταν συζητάς για υποτροπή, τους δίνεις την δικαιολογία για να κάνουν αυτό ακριβώς: να υποτροπιάσουν.

στηριξη

Στην ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ σκεφτόμαστε διαφορετικά.

Πιστεύουμε πως αν ο θεραπευόμενος ξέρει πως να διαχειριστεί μια κατάσταση υποτροπής θα είναι ικανός να το κάνει άμεσα και αποτελεσματικά, δηλαδή να σταματήσει γρήγορα την χρήση επιστρέφοντας στην προηγούμενη υγιή κατάσταση.

Δυστυχώς ο εθισμός, όπως και άλλες ασθένειες, είναι μια υποτροπιάζουσα ασθένεια.

Υπάρχουν πολύ λόγοι που μπορεί να συντρέχουν ώστε να συμβεί η υποτροπή, όπως για παράδειγμα η αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων/προβλημάτων, παροτρύνσεις από τον περιβάλλον, επιθυμίες κλπ.

στηριξη

Κάθε θεραπευόμενος σε υποτροπή αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση, γι’ αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει η υποτροπή να αντιμετωπίζεται “μαζικά”.

Στην ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ο θεραπευόμενος που έχει τελειώσει το πρόγραμμα των 12 βημάτων και υποτροπιάζει, δεν επαναλαμβάνει τον ίδιο κύκλο του προγράμματος που, μάλιστα, ίσως και να τον έχει πρόσφατο στο νου του.

Στόχος μας είναι η σωστή αξιολόγηση της κατάστασης του κάθε θεραπευόμενου, ώστε να εντοπιστούν οι τομείς του προγράμματος που χρειάζεται να επαναληφθούν.

Έτσι προτείνεται το κατάλληλο πρόγραμμα θεραπείας, επικεντρωμένο στις αδυναμίες του εκάστοτε θεραπευόμενου με σκοπό βεβαία να αποφευχθεί νέα υποτροπή στο μέλλον.

Νιώθεις την ανάγκη να προχωρήσεις μπροστά;