Συχνές Ερωτήσεις

Έχεις απορίες;

Έχουμε δημιουργήσει μια λίστα συχνών ερωτήσεων για να σε βοηθήσουμε να κατανοήσεις περισσότερα για τα προγράμματά μας.

Έχεις απορίες για τα προγράμματα;

02.

Με ποιο τρόπο μπορώ να έρθω σε επαφή με το ΚΕΝΤΡΟ;

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα τηλέφωνα: 2392 111702 και 6932276303 Κος Κωνσταντίνος Γκαρέλης, υπεύθυνος θεραπευτικού.

04.

Πόσο χρόνο θα πάρει για να μπω στο πρόγραμμα;

Πριν την εισαγωγή απαιτείται ένα πρώτο ραντεβού για να εκτιμηθεί η κατάσταση του ενδιαφερόμενου. Εφόσον δεν συντρέχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος η εισαγωγή μπορεί να γίνει άμεσα.

05.

Σε τι διαφέρει το κάθε στάδιο;

Τα βασικά στάδια είναι δύο το κλειστό, το οποίο διαρκεί πέντε μήνες και το ανοιχτό το οποίο διαρκεί τέσσερις. Η βασική διαφορά είναι ότι στο πρώτο στάδιο ο εθισμένος παραμένει “κλεισμένος”, με την θέληση του, στο κέντρο. Στο δεύτερο στάδιο περνάει στο ανοιχτό πρόγραμμα, όπου από τις 9:00 μέχρι τις 17:00 βρίσκεται στο κέντρο και παρακολουθεί κανονικά τις συνεδρίες, κάνει mini group, γράφει τις εργασίες του κλπ. Μετά τις 17:00 είναι ελεύθερος να κάνει ότι θέλει βάση των πλάνων που έχει ο ίδιος ετοιμάσει σε συνεργασία με τους συμβούλους του.

01.

Υπάρχει διαδικασία προετοιμασίας πριν την εισαγωγή;

Η σημαντικότερη προετοιμασία του ενδιαφερόμενου αφορά την ίδια του την απόφαση. Θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να έχει αναγνωρίσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και να ξεκινά την προσπάθεια του με πλήρη συνειδητότητα. Σε ότι αφορά τις πρακτικές προετοιμασίες απαιτείται μόνο η προετοιμασία των προσωπικών ειδών (ρούχα, τσιγάρα, καλλυντικά κλπ), για όλα τα υπόλοιπα έχουμε φροντίσει εμείς.

03.

Πόσο χρόνο διαρκεί το πρόγραμμα;

Το πρόγραμμα διαρκεί εννέα μήνες. Οι πέντε πρώτοι είναι στο “κλειστό” όπου οι θεραπευόμενοι μένουν μαζί μας και οι τέσσερις μήνες στο “ανοιχτό”, έρχονται δηλαδή στο κέντρο στις 9:00 το πρωί και φεύγουν στις 17:00 το απόγευμα. Για την υπόλοιπη μέρα έχουν συγκεκριμένα πλάνα τα οποία ακολουθούν. Οι παρέες τους είναι ως επί τω πλείστων οι υπόλοιποι θεραπευόμενοι του ανοιχτού προγράμματος.

06.

Μπορώ να παρακολουθήσω μέρος του προγράμματος;

Δεν είναι δυνατόν κάποιος να παρακολουθήσει μέρος του προγράμματος γιατί η δομή του, οι διαδικασίες του καθώς και η φιλοσοφία του είναι τέτοια που απαιτούν μια συνεχόμενη ροή από την πρώτη μέχρι την τελευταία ήμερα. Άλλωστε τα ποσοστά επιτυχίας (88%) στα 13 χρόνια λειτουργίας του κέντρου, είναι η μεγίστη επιβεβαίωση της δουλειάς μας.

07.

Στο 2ο Στάδιο θα μπορώ να μένω μόνος μου;

Στο δεύτερο στάδιο, ανοιχτό, μπορεί ο θεραπευόμενους να ζει μόνος του. Είναι σύνηθες, όμως, οι θεραπευόμενοι που περνούν στο ανοιχτό πρόγραμμα να επιλέγουν να συγκατοικούν με κάποιον από την ομάδα τους που βρίσκεται στο ίδιο στάδιο, προκειμένου αφενός να μοιράζονται τα έξοδα αφετέρου να «μοιράζονται» και ότι τους προκύπτει στην καθημερινότητα (συναισθήματα, δυσκολίες κλπ).

Έχεις απορίες για τις συνθήκες έναρξης των προγραμμάτων;

02.

Χρειάζεται να έχω σταματήσει την χρήση για να με δεχτείτε;

Όχι δεν χρειάζεται να έχει κάποιος σταματήσει τη χρήση για να ξεκινήσει. Αυτό που εκτιμάται κατά την πρώτη συνάντηση είναι η “κατάσταση” στην οποία βρίσκεται ο χρήστης. Κάποιες φορές χρειάζεται να περιμένουμε 2-3 ήμερες, αν ο χρήστης είναι πολύ “ψηλά”.

04.

Αν είμαστε ζευγάρι μπορούμε να παρακολουθήσουμε το πρόγραμμα μαζί;

Θα πρέπει να μεσολαβήσει χρονικό διάστημα 2 μηνών από την εισαγωγή του πρώτου για να ακολουθήσει ο δεύτερος.

06.

Ένας γονιός μπορεί να μπει στο πρόγραμμα σας μαζί με το παιδί του;

Όχι ένας γονιός δεν μπορεί να μπει στο πρόγραμμα μαζί με το παιδί του. Το πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά ενήλικες επομένως η παρουσία του γονιού δεν είναι απαραίτητη. Εκτός όμως αυτού, είναι αποδεδειγμένο ότι αυτό που πραγματικά χρειάζεται ένας εθισμένος ξεκινώντας την προσπάθεια απεξάρτησης του, είναι να αποκοπεί από το οικογενειακό, φιλικό περιβάλλον και από οτιδήποτε είναι συσχετισμένο με τη χρήση είτε ως αιτία είτε ως συνέπεια αυτής.

01.

Είναι απαραίτητο να έρθω με κάποιο συγγενικό πρόσωπο;

Η παρουσία κάποιου μέλους της οικογένειας είναι απαραίτητη. Η προσπάθεια που ξεκινά ένας εθισμένος προκείμενου να απεξαρτηθεί δεν είναι ατομική. Αντιθέτως είναι μια προσπάθεια που απαιτεί άριστη συνεργασία μεταξύ του θεραπευόμενου, της οικογένειας του και του θεραπευτή του.

03.

Αν έχω εκκρεμότητες με τον νόμο θα με δεχτείτε;

Οι εκκρεμότητες με τον νόμο δεν είναι απαγορευτικές για την ένταξη κάποιου στο πρόγραμμα μας. Επιπλέον σε περιπτώσεις όπου ο θεραπευμένος έχει επιδείξει πρόοδό στις εργασίες του, συνεργάζεται ομαλά με τους θεραπευτές του άλλα και με την ομάδα του, τότε του χορηγούμε βεβαίωση “παρακολούθησης του προγράμματος σωματικής και ψυχικής απεξάρτησης”. Η βεβαίωση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί, επικουρικά, σε τυχόν εκκρεμότητες με το νόμο.

05.

Υπάρχει περίπτωση να μην με δεχτείτε;

Υπάρχουν χρήστες οι οποίοι δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί άμεσα, αλλά σε δεύτερο χρόνο. Αυτό αφορά σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν ψυχικές διαταραχές οι οποίες χρήζουν αρχικά άλλου τύπου θεραπείας. Η “κατάσταση” του εθισμένου εκτιμάται κατά την διάρκεια της πρώτης συνάντησης από τον υπεύθυνο του θεραπευτικού σε συνεργασία με ψυχολόγο και ψυχίατρο.

07.

Αν ζω στην επαρχία μπορώ να παρακολουθήσω το πρόγραμμα;

Ναι είναι δυνατόν να παρακολουθήσει κάποιος από την επαρχία το πρόγραμμα . Το πρώτο στάδιο είναι “κλειστό” επομένως απαιτείται η 24ωρη παρουσία του θεραπευόμενου. Στο δεύτερο στάδιο, “ανοιχτό”, ο θεραπευόμενος περνά 8 ώρες την ήμερα στο κέντρο και παρακολουθεί κανονικά τις συνεδρίες, κάνει mini group, γράφει τις εργασίες του κλπ. Ο τόπος διαμονής του, για τους τέσσερις μήνες που παρακολουθεί το “ανοιχτό” πρόγραμμα, πρέπει να βρίσκεται σε τέτοια απόσταση έτσι ώστε να μπορεί να μετακινείται καθημερινά.

Δες τα βίντεο για να μάθεις τα πάντα για τον εθισμό

Νιώθεις την ανάγκη να προχωρήσεις μπροστά;