Κάπνισμα: ο αργός θάνατος που μπορεί να νικηθεί

Είτε τον μασάμε, είτε τον καπνίζουμε, είτε εισπνέουμε τις αναθυμιάσεις του, ο καπνός είναι ένας ψεύτης. Μας στερεί την υγεία μας και την ποιότητα της ζωής μας που τη συντομεύει κατά πολλά χρόνια.

Κάθε παιδί γνωρίζει ότι το κάπνισμα προκαλεί στο σώμα σοβαρές ζημιές, άλλωστε είναι γραμμένο και σε κάθε πακέτο τσιγάρων. Όμως, εκατομμύρια άνθρωποι συνεχίζουν να φτάνουν μέχρι και το ένα πακέτο τσιγάρα κάθε μέρα, επειδή η νικοτίνη που περιέχει διεγείρει έναν μηχανισμό στον εγκέφαλο που προκαλεί μια αίσθηση ευεξίας και ικανοποίησης. 

Με το πέρασμα του χρόνου, το κάπνισμα επιταχύνει την διαδικασία της γήρανσηςαδυνατίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια, οι ασθένειες των ματιών και η άνοια. Αυτό  δεν επηρεάζει μόνο τους βαριούς καπνιστές, μιας και οι περιστασιακοί καθώς και οι παθητικοί καπνιστές έχουν αυξημένο κίνδυνο ασθενείας επίσης.  

Το κάπνισμα αποτελεί εθισμό. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι  τόσο δύσκολο για κάποιον να το διακόψει. Όμως πολλοί άνθρωποι τα καταφέρνουν και φυσικά… αξίζει τον κόποΟι κίνδυνοι για την υγεία μειώνονται σταδιακά, ακόμα και μετά από πολλά χρόνια κατανάλωσης καπνού. 

Μελέτες δείχνουν ότι το 20 τοις εκατό όλων των θανάτων που προκαλούνται από καρδιακές παθήσεις, σχετίζονται με το κάπνισμα. Ωστόσο, η αποχή από τα τσιγάρα για πέντε χρόνια, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε επίπεδο συγκρίσιμο με αυτό των μη καπνιστών.

Πάρε την απόφαση να αλλάξεις τη ζωή σου! Έτσι θα κερδίσεις όχι μόνο ποιότητα στην καθημερινότητα, αλλά την ίδια τη ζωή!

Διάβασε Περισσότερα

ΘΕΤΙΚΑ αποτελέσματα χωρίς υποτροπές

Το να παραμείνει κάποιος μακριά από την χρήση καθαρός και νηφάλιος όσο είναι σε κλειστό πρόγραμμα, μέσα στο κέντρο είναι το σχετικά εύκολο.  Το ζητούμενο είναι να είναι κάποιος

Στην Απεξάρτηση δεν “πουλάμε πόνο”

Στο Κέντρο Έρευνας Συμπεριφορών Εθισμού ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ, θεωρούμε ότι ο δρόμος για την αποτελεσματική υποστήριξη των θεραπευόμενων μας, θωρακίζεται μόνο όταν καθορίζεται από ένα πλαίσιο με

Όχι στην ανακύκλωση θεραπευόμενων

Αυτό που πρέπει όλοι να αντιληφθούμε είναι ότι το πρόβλημα είναι ο εθισμός και όχι η χρήση ουσιών, τα οποία αποτελούν τα σύμπτωμα του προβλήματος. Για