Καλοκαίρι και έφηβοι: 5 τρόποι να κρατήσετε τα παιδιά σας μακριά από το αλκοόλ και τις ουσίες

Αλκοόλ, καλοκαίρι και έφηβοι. Ένας επικίνδυνος συνδυασμός που μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες καταστάσεις και απαιτεί πολύ προσεκτικό χειρισμό.

Είναι γνωστό ότι η χρήση αλκοόλ και άλλων ουσιών από τους εφήβους αυξάνεται κατακόρυφα το καλοκαίρι και ιδιαίτερα κατά την περίοδο των διακοπών. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις η πρώτη επαφή με αλκοόλ και άλλες ουσίες πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Δεδομένου ότι η εφηβεία είναι μία από τις πιο σύνθετες περιόδους της ζωής του ανθρώπου και αποτελεί περίοδο γεμάτη νέα ερεθίσματα και προκλήσεις -πολλές φορές επικίνδυνες-, θα πρέπει οι γονείς να γνωρίζουν πώς μπορούν να προστατέψουν τα παιδιά τους.

Όλοι εμείς στο Κέντρο Απεξάρτηση του Κέντρου Έρευνας Συμπεριφορών Εθισμού θεωρούμε υποχρέωσή μας να είμαστε δίπλα στους γονείς, ώστε να ανταπεξέλθουν στον δύσκολο ρόλο τους: αυτόν που τους θέλει να σταθούν δυνατοί δίπλα στα παιδιά τους και να τους μεταλαμπαδεύσουν τη γνώση εκείνη που θα τα κρατήσει μακριά από τους κινδύνους που θα συναντήσουν στη ζωή τους.

5 τρόποι αποφυγής κατανάλωσης αλκοόλ

Ακολουθούν 5 τρόποι που θα ενδυναμώσουν τη σχέση με τα παιδιά σας και θα τα βοηθήσουν να αποφύγουν την κατανάλωση αλκοόλ κατά την προεφηβεία και την εφηβεία.

  • Μην επιτρέπετε στα παιδιά σας να πηγαίνουν σε πάρτυ που σερβίρεται αλκοόλ. Ξεκαθαρίστε τους ότι απαιτείται να απέχουν από κάθε χρήση αλκοόλ για το καλό τους, ακόμη κι αν ο περίγυρος τους το αποδέχεται ή το κάνει. Τα σαφή όρια για τη διαχείριση μίας τέτοιας πρόκλησης θα τα βοηθήσουν την κατάλληλη στιγμή να θυμηθούν όλους τους κινδύνους.
  • Συζητήστε μαζί τους για το θέμα αυτό. Ρωτήστε τους πόσες φορές είδαν φίλους τους πιωμένους, τι σκέφτηκαν και ένιωσαν βλέποντάς τους και πως πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να διαχειριστούν καλύτερα μία τέτοια κατάσταση σε επόμενη φορά. Σεβαστείτε τη γνώμη τους και δείξτε τους ότι μετράει.
  • Δηλώστε τους ρητά ότι δεν θα πρέπει να ανεβαίνουν σε αυτοκίνητο εάν αυτός που οδηγεί είναι πιωμένος ή έχει κάνει χρήση ουσιών. Υπογραμμίστε ότι μπορούν να σας τηλεφωνήσουν οποιαδήποτε στιγμή της μέρας ή της νύχτας σε περίπτωση που χρειαστούν τη βοήθειά σας.
  • Μην υποτιμάτε την πίεση που δέχονται τα παιδιά σας από τους ομηλίκους τους. Επιβραβεύστε τα όσες φορές έμειναν μακριά από την χρήση αλκοόλ ή ουσιών όταν οι φίλοι τους κάνουν χρήση. Στην ίδια λογική, ανταμείψτε τους όταν ολοκληρώνουν κάτι με επιτυχία.
  • Κάντε παρέα με τα παιδιά σας. Βγείτε έξω μαζί τους, κάντε πράγματα που τους αρέσουν και επισκεφθείτε μέρη που προτιμούν όλοι μαζί. Έτσι θα έρθετε πιο κοντά τους και θα καλλιεργήσετε ευκολότερα μια σχέση εμπιστοσύνης.
  • Δώστε έμφαση στα συναισθήματά τους και ενθαρρύνετε την έκφρασή τους. Υπενθυμίστε τους ότι τα συναισθήματά τους μπορούν να συζητιούνται, ώστε να ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες προκύπτουν. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν –κι αν το ξεχνούν, να τους υπενθυμίζεται- ότι τα συναισθήματα αποτελούν σημαντικό μέρος της επίλυσης ενός προβλήματος. Ένα παιδί που βιώνει την έλλειψη ενδιαφέροντος, στήριξης και κατανόησης είναι πιθανότερο να μυηθεί σε μία επικίνδυνη γι’ αυτό κατάσταση. Μπορεί φαινομενικά να δίνει λύσεις στην ψυχική δυσφορία που νιώθει λέγοντας «ναι» σε καταστάσεις εξάρτησης, ωστόσο αυτό επιφέρει τεράστια προβλήματα.

Η σχέση γονιού και παιδί είναι μεγίστης σημασίας για την πορεία της ενήλικης ζωής του. Δείχνουμε με κάθε ευκαιρία ενδιαφέρον και ικανότητα αντιμετώπισης της κατάστασης, ακούγοντας προσεκτικά τι έχει να μας πει το παιδί και διερευνώντας διεξοδικά τα γεγονότα. Ενθαρρύνουμε και στηρίζουμε την κάθε προσπάθειά τους ενώ, συγχρόνως, δεν ενθαρρύνουμε και δεν στηρίζουμε την απόδοση ευθυνών.

Η ψευδή καθησύχαση δεν αποτελεί λύση του όποιου προβλήματος. Πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι δυνατόν να βγει αλώβητο από μία κρίση, παρόλα αυτά μπορεί να συνεχίσει τη ζωή του αναπτύσσοντας νέες πηγές δύναμης.

Μην ξεχνάτε: θωρακίζοντας τη σχέση σας με τα παιδιά σας, τα προστατεύετε μπροστά σε κάθε κακό!

Διάβασε Περισσότερα

ΘΕΤΙΚΑ αποτελέσματα χωρίς υποτροπές

Το να παραμείνει κάποιος μακριά από την χρήση καθαρός και νηφάλιος όσο είναι σε κλειστό πρόγραμμα, μέσα στο κέντρο είναι το σχετικά εύκολο.  Το ζητούμενο είναι να είναι κάποιος

Στην Απεξάρτηση δεν “πουλάμε πόνο”

Στο Κέντρο Έρευνας Συμπεριφορών Εθισμού ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ, θεωρούμε ότι ο δρόμος για την αποτελεσματική υποστήριξη των θεραπευόμενων μας, θωρακίζεται μόνο όταν καθορίζεται από ένα πλαίσιο με

Όχι στην ανακύκλωση θεραπευόμενων

Αυτό που πρέπει όλοι να αντιληφθούμε είναι ότι το πρόβλημα είναι ο εθισμός και όχι η χρήση ουσιών, τα οποία αποτελούν τα σύμπτωμα του προβλήματος. Για