Παγκόσμια Ημέρα Επικινδυνότητας Χρήσης Αλκοόλης: πατώντας το κουμπί της ευχαρίστησης

Η επιδίωξη της ευχαρίστησης είναι κάτι που ενυπάρχει στη φύση μας. Είναι εκείνη που μας δίνει πολλές φορές το έναυσμα για δράση με σκοπό την επίτευξη της ευτυχίας κι αυτή που προσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Επικινδυνότητας Χρήσης Αλκοόλης από Οδηγούς στις 5 Νοεμβρίου, μιλάμε για την ευχαρίστηση και πως αυτή μπορεί να μας παρασύρει σε υπερβολές που θα θέσουν την υγεία ή ακόμη και τη ζωή μας σε κίνδυνο.

Τι είναι η ευχαρίστηση
Σε ένα εξελικτικό επίπεδο, η ευχαρίστηση είναι ένα σύστημα ανταμοιβής. Μας παρακινεί να επαναλαμβάνουμε τα πράγματα που μας ευχαριστούν ξανά και ξανά, κάτι που αποδεικνύεται να είναι καλό για την επιβίωση και την αναπαραγωγή. Ωστόσο, το σύστημα αυτό έχει μια ανθυγιεινή παρενέργεια: επηρεάζει επίσης την ευαισθησία μας στον εθισμό.

Οι ουσίες ως λάθος κίνητρο
Οι άνθρωποι έχουν μάθει να «βραχυκυκλώνουν» το σύστημα νευρωνικής ανταμοιβής με τσιγάρα, αλκοόλ, κράκ, ηρωίνη και άλλα ναρκωτικά. Αυτά τα ναρκωτικά ενεργοποιούν τους υποδοχείς ντοπαμίνης στο κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου κι έτσι σηματοδοτούν ανταμοιβή. Επειδή το ερέθισμα τους είναι σχεδόν 10 φορές πιο έντονο από ότι αυτό του φαγητού, τα ναρκωτικά αυτά είναι ένα ισχυρό κίνητρο. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι παθιάζονται με αυτά, μέχρι και σε βαθμό εμμονής.

Χάνοντας το μέτρο
Με την πάροδο του χρόνου, το σύστημα ανταμοιβής αμβλύνεται και πρέπει να αναταραχθεί ξανά με όλο και μεγαλύτερες ποσότητες της ουσίας για να επιτευχθεί η ίδια επίδραση. Ως αποτέλεσμα, το επηρεαζόμενο άτομο χάνει το ενδιαφέρον του για οτιδήποτε άλλο εκτός από την επόμενη δόση, ακόμα και αν διακυβεύεται από αυτό, η επιβίωση του.

Κατ’ επίφαση ευτυχία
Η σύγχρονη κοινωνία προσφέρει μία πληθώρα από ευχάριστες δραστηριότητες που μας βοηθούν να πιέσουμε το κουμπί της ευχαρίστησης μας χωρίς οφέλη επιβίωσης: τηλεόραση, βιντεοπαιχνίδια, junk food, ανθρακούχα ποτά, γλυκά κ.ά. Σε σύγκριση με τα ναρκωτικά, μπορούν να επιτύχουν χαμηλότερα επίπεδα ευχαρίστησης, παρόλα αυτά το σύστημα ανταμοιβής είναι το ίδιο.

Ο εθισμός δεν είναι ο δρόμος για να βρει κανείς την πραγματική ευχαρίστηση ή ευτυχία. Μείνε μακριά από το αλκοόλ! Διάλεξε την ελεύθερη ζωή έναντι του φόβου!

Άνω Περαία, 57019, Θεσσαλονίκη
2392 111702
info@apexartisi.gr
www.apexartisi.gr

Διάβασε Περισσότερα

ΘΕΤΙΚΑ αποτελέσματα χωρίς υποτροπές

Το να παραμείνει κάποιος μακριά από την χρήση καθαρός και νηφάλιος όσο είναι σε κλειστό πρόγραμμα, μέσα στο κέντρο είναι το σχετικά εύκολο.  Το ζητούμενο είναι να είναι κάποιος

Στην Απεξάρτηση δεν “πουλάμε πόνο”

Στο Κέντρο Έρευνας Συμπεριφορών Εθισμού ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ, θεωρούμε ότι ο δρόμος για την αποτελεσματική υποστήριξη των θεραπευόμενων μας, θωρακίζεται μόνο όταν καθορίζεται από ένα πλαίσιο με

Όχι στην ανακύκλωση θεραπευόμενων

Αυτό που πρέπει όλοι να αντιληφθούμε είναι ότι το πρόβλημα είναι ο εθισμός και όχι η χρήση ουσιών, τα οποία αποτελούν τα σύμπτωμα του προβλήματος. Για